sadowniczy

Drzewa owocowe,krzewy owocowe,byliny,liściaste,sadzonki z grundu

sobota, 2 stycznia 2016

Nasiona na kiełki

Kiełki są wygodnym sposobem na świeże warzywa do sałatek lub kanapek w każdym sezonie. Kiełki bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: witaminy A,B,C, E, H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy – lit, chrom. Kiełki są motorem napędowym odżywiania, o najwyższej ilości witamin, minerałów i enzymów w porównaniu do jakiejkolwiek żywności w przeliczeniu na jednostkę kalorii. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związkiłatwo przyswajalne przez organizm. Np. Sok trawy pszenicznej jest alternatywą do hemoglobiny i dlatego jest fenomenem - oczyszcza krew i odtruwa wątrobę. Ponadto kiełki mają tę przewagę nad dojrzałymi warzywami, że nie mają czasu na wchłonięcie metali ciężkich, co np. sałaty bardzo chętnie czynią.
Jeśli często jemy kiełki, warto uprawiać je w domu. Sporą plantację można założyć w specjalnym piętrowym naczyniu, tzw. Kiełkownicy. Musimy pamiętać tylko o tym, aby płukać kiełkujące nasiona min. 1 razy dziennie.
Nasiona na kiełki

Kiełki pomagają walczyć z nadwagą oraz wpływają na właściwą sylwetkę ciała. Są lekkostrawne, dobrze przyswajane przez ludzki organizm, niskokaloryczne i po prostu zdrowe. Zawarte w nich flawonoidy pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia. Występujący w nasionach potas zwiększa wydolność organizmu i podnosi skuteczność przy ćwiczeniach fizycznych.


Aby kiełki były najwyższej jakości najlepiej wyhodować je we własnym zakresie. Kiełki to pokarm ożywiony. Muszą być świeżo zebrane prosto z kiełkowego ogródka, zawierają wtedy najwięcej enzymów, witamin, minerałów. Kiedy włożymy je od razu do lodówki ich siła życia w nich pozostanie, będą one jedynie wolniej dalej rosnąć - czytaj dalej...

Kulinarny przykład na pyszne kiełkowe danie.

Pyszna sałatka z pieczonym indykiem i kiełkami rzodkiewki oraz słonecznika


Składniki:
-pół główki sałaty lodowej,
- pół marchewki,
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki,
- trochę pieczonego indyka
(może być z obiadu z poprzedniego dnia),
- kiełki słonecznika,
- kiełki rzodkiewki,
Nasiona na kiełki


Sos: 
-  1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki „sosiku” spod pieczonego indyka,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku


Sposób wykonania:

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałeczki. Marchewkę obrać i pokroić w zapałkę. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Ułożyć warstwami: sałata, marchewka, kukurydza, indyk, kiełki. 
Składniki sosu wymieszać razem i polać nim sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz