sadowniczy

Drzewa owocowe,krzewy owocowe,byliny,liściaste,sadzonki z grundu

czwartek, 12 listopada 2015

PRZEPISY OWOCOWE

☛ Dodatek do Herbaty - Sprawdź!
Składniki:

1. Owoce pigwowca – 1 kg
2. Cukier – 1,5 kg
3. Woda
4. Słoiki

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy i osuszamy
2. Usuwamy gniazda nasienne
3. Nie obieramy owoców ze skórki, ale wycinamy uszkodzone fragmenty
4. Kroimy owoce na drobne części
5. Wsypujemy owoce do słoików warstwami ( 15 dkg owoców/15 dkg cukru)
6. Wierzchnią warstwę posypujemy 7,5 dkg cukru
7. Przykrywamy słoiki pokrywką, ale nie zakręcamy
8. Po około dobie mieszamy owoce i dosypujemy kolejną porcję cukru 7,7 dkg
9. Tak przygotowaną mieszankę owoców i soku przechowujemy w lodówce.
Przepyszny obiad dla 4 osób
Składniki:

1. Wołowina – 0,5 kg
2. Cebula – 1 szt.
3. Wytrawne wino (białe) – 200 ml
4. Pomidory średniej wielkości – 4 szt.
5. Owoce pigwowca – 8 szt.
6. Bakłażan – szt. 1
Cynamon, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz, liść laurowy, cukier – do smaku

Przygotowanie:

1. Wołowinę oczyszczamy z błon i tłuszczu.
2. Kroimy na drobne części, podobnie jak na gulasz.
3. Mięso solimy i pieprzymy
4. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 10- 15 min, następnie płuczemy
5. Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu aż uzyska brązowy kolor, po czym zdejmujemy z
ognia.
6. Na drugim palniku smażymy bakłażan ( 5-10min).
7. Do bakłażana dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem, aż do zeszklenia cebuli ( 5-10
min)
8. Dodajemy wino i pomidory bez skórki oraz przyprawiamy
9. Dusimy przez godzinę, dolewając od czasu do czasu wody
10. Oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę owoce pigwowca kroimy na ćwiartki
posypujemy cukrem i smażymy osobno do miękkości
11. Dodajemy mięso i dusimy przez 1 h
12. Po godzinie dodajemy do potrawy bakłażana z cebulą i pomidorami

Danie wystarcza dla 4 osób.
Nalewka z Pigwowca Japońskiego
Składniki:

1. Owoce pigwowca – dojrzałe, żółte – 1 kg
2. Cukier – 1 kg
3. Spirytus 70% - 1 l
Do smaku : goździki, cynamon, miód, wanilia, jabłka, korzeń arcydzięgla, starta skórka z
pomarańczy

Przygotowanie:

1. Myjemy owoce.
2. Kroimy na ćwiartki lub mniejsze kostki
3. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i koniecznie z pestek
4. Pokrojone owoce układamy w słoju warstwami : warstwa owoców, warstwa cukru itd.
5. Do słoja z owocami i cukrem wlewamy 150 ml spirytusu i szczelnie zakręcamy słoik.
6. Co jakiś czas potrząsamy słojem, żeby rozpuścił się cukier.
7. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlewamy pozostałą część spirytusu, tj. 850 ml.
8. Odstawiamy słój w ciepłe miejsce (może to być nasłoneczniony parapet czy półka przy
kominku )
9. Czekamy około półtora miesiąca i zlewamy ze słoja nastaw.
10. Pozostałe owoce można ponownie wykorzystać do słabszego, drugiego nalewu.
11. Zamiast drugiego nalewu, możemy pozostałe owoce wykorzystać jako dodatek do herbaty.
12. Nalewkę odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się nieco sklarowała.
13. Po kilku dniach, a nawet tygodniach filtrujemy nalewkę używając do tego celu płótno lub filtr
do kawy.
14. Po przefiltrowaniu rozlewamy powstały płyn do butelek i szczelnie zamykamy.
15. Nalewkę należy spożywać nie wcześniej, niż przed upływem sześciu miesięcy.
16. Ilość cukru i moc alkoholu możemy regulować wg upodobań.
17. Dodatki, tzw. ingrediencje dodajemy na etapie maceracji.
18. Dodatków używamy w takiej formie, aby łatwo było je przefiltrować.
Sok z Pigwowca Japońskiego
Składniki:

1. Owoce pigwowca – 3 kg
2. Cukier – 2kg

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem
2. Kroimy na ćwiartki
3. Usuwamy gniazda nasienne i pestki
4. Rozdrabniamy owoce na mniejsze części
5. Wrzucamy pokrojone owoce do słojów ( 2x po 3 litry)
6. Zasypujemy proporcjonalnie cukrem
7. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż owoce puszczą sok
8. Od czasu do czasu potrząsamy słojami
9. Przecedzamy płyn po kilku dniach (2-3 dni)
10. Przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
Syrop z Nasion
Nasiona pigwowca zawierają amigdalinę i śluzy. Napar z nasion można stosować przy problemach
żołądkowo-jelitowych, chrypce. Można nim nasączyć okłady na suche rany. Bardzo dobrze się
sprawdza do pielęgnacji skóry suchej lub podrażnionej.

Składniki:

1. Nasiona pigwowca – 10 dkg
2. Wrzątek

Przygotowanie:

1. Nasiona pigwowca zalewamy wrzątkiem mniej więcej aby zakryć wszystkie nasiona.
2. Odstawiamy na kilka godzin.
Wino z Pigwowca - 10L (12%)
Składniki:

1. Owoce pigwowca – 2 kg 
2. Woda – 10 l 
3. Cukier – 2 kg 
4. Drożdże 

Przygotowanie: 

1. Owoce myjemy 
2. Po umyciu sparzamy wrzątkiem 
3. Rozcinamy i usuwamy gniazda nasienne, pestki oraz wewnętrzną część skórki (albedo) 
4. Wodę mieszamy z 1 kg cukru 
5. Zalewamy owoce płynem i dodajemy drożdże 
6. Po dwóch tygodniach dodajemy pozostały 1 kg cukru 
7. Po kolejnych dwóch tygodniach zlewamy powstałe wino znad owoców
 Marmolada z Pigwowca
Składniki:

1. Owoce pigwowca – 1 kg
2. Cukier – 40 dkg
3. Woda i przyprawy
4. Garnek z grubym dnem lub patelnia oraz szpatułka do mieszania.

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy i osuszamy
2. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki.
3. Miksujemy delikatnie owoce lub siekamy nożem
4. Wkładamy na patelnię i zalewamy wodą
5. Gotujemy około 20 minut na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok.
6. Zmniejszamy ogień i gotujemy 3 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Marmolada po przyrządzeniu powinna być kleista, zwarta i mieć czerwonawy kolor.
Konfitury z Pigwowca
Składniki:

1. Owoce pigwowca – 2 kg
2. Cukier – 50 dkg
3. Woda
4. Garnek

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy i obieramy ze skórki
2. Tniemy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki ( nie wyrzucamy ich)
3. Kroimy owoce w cienkie plasterki i zalewamy wodą
4. Gotujemy do miękkości
5. Po ugotowaniu odcedzamy owoce, płyn zachowując
6. Do płynu dodajemy skórki i nasiona
7. Gotujemy 20-30 min, aż płyn nabierze łososiowej barwy
8. Odcedzamy płyn, dodajemy cukier i gotujemy, aż do uzyskania gęstego syropu.
9. Tak przygotowanym syropem zalewamy ugotowane wcześniej kawałki owoców i gotujemy na
wolnym ogniu, aż owoce staną się przezroczyste.
10. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków.
Chłodnik piwny z owocami
Składniki:

1. Piwo jasne – 1l
2. Owoce pigwowca – 40 dkg
3. Czerwone wytrawne wino – 100 ml
4. Śmietana 30% - 200 ml
5. Rodzynki, suszone morele – 4 duże łyżki
Goździki, cynamon, szafran – do smaku

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na ósemki.
2. Zalewamy owoce wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości ( 15-20min)
3. Dodajemy bakalie i gotujemy jeszcze 5 min
4. Odstawiamy całość do ostygnięcia
5. Po schłodzeniu dodajemy piwo i wino
6. Dodajemy śmietankę i całość mieszamy
Danie dla 4 osób
Mus Owocowy - nie tylko dla dzieci!
Składniki:

1. Owoce pigwowca – 1,2 kg
2. Cukier – 50 dkg
3. Woda – 900 ml
4. Cynamon – 1,5 laski
5. Goździk – 3 szt.
6. Anyż – 3 szt.

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy i osuszamy
2. Kroimy na kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi
3. Zalewamy 150 ml woody
4. Wsypujemy 15 dkg cukru, dodajemy przyprawy i gotujemy 5 min
5. Dolewamy 750 ml wody i wsypujemy resztę cukru
6. Gotujemy pod przykrycie 2 h na małym ogniu
7. Studzimy i przecieramy przez sitko
8. Przetartą masę przecedzamy przez gazę
9. Masę wkładamy do słoików, zamykamy szczelnie, stawiamy do góry dnem i przykrywamy
10. Pozostały sok gotujemy, przelewamy do butelek robimy tak samo jak w przypadku masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz