sadowniczy

Drzewa owocowe,krzewy owocowe,byliny,liściaste,sadzonki z grundu

piątek, 13 listopada 2015

Uprawa Ziół

Uprawa mięty

mietaNieważne jaki gatunek mięty uprawiasz – wszystkie słyną z szybkiego tempa rośnięcia, więc trzeba zatroszczyć się o wystarczająco dużo miejsca dla rośliny zarówno w ziemii jak i w doniczkach. Mięta ma dwa rodzaje łodyg - jedne prosto wzniesione, bogato ulistnione, zakończone niewielkim fioletowym kwiatkiem, inne - płożące się na powierzchni ziemi, rzadziej i drobno ulistnione, odznaczające się wielką zdolnością ukorzeniania się i wydawania nowych pędów kwiatowych. Mięta ma poza tym liczne rozłogi podziemne. We właściwym miejscu tworzą ładne, sezonowe połacie zieleni. Można również rozważyć posadzenie mięty w różnych ciasnych miejscach np. pomiędzy płytami chodnikowymi, gdzie przechodząc będzie można poruszyc liście i tym samym uwolnić ich zapach.(GGK)



gleba uprawa i opieka
Sadzenie mięty należy rozpocząć wiosną lub jesienią w czasie, kiedy nie występują przymrozki. Najbardziej popularną metodą uprawy mięty jest posadzenie jej w doniczce. Dzięki temu można przenieść miętę do miejsca, gdzie przygotowuje się posiłki i korzystać z ciągłych dostaw świeżego zioła. Należy upewnić się, że gleba w doniczce pozostaje wilgotna oraz nie należy zapominać o nawożeniu.
W ogrodzie należy wybrać obszar wilgotny, dobrze nasłoneczniony lub częściowo zacieniony. Mięta preferuje wilgotną glebę o pH wahającym się od 6.0 do 7.0. Roślina rośnie dość energicznie sama, aczkolwiek z pewnością nawożenie jej raz na kilka tygodni nie zaszkodzi, szczególnie przy częstych zbiorach. Należy używać nawozu ubogiego w sód – nie spowoduje on brązowienia liści. Glebę należy utrzymywać wilgotną – wokół rośliny – w celu utrzymania wilgotności korzeni. W suchej glebie mięta umrze.
Roślinę utrzymujemy w ryzach przez zbiór jej czubków w regularnych odstępach czasu i wyrywając te łodygi, które rosną w niepożądanym przez nas kierunku. Mięta kwitnie wydając małe kwiaty w okresie od czerwca do sierpnia, należy przyciąć je zanim kwiaty rozkwitną w celu utrzymania mięty w zwartej kępce. Mimo, że mięta posiada pewną odporność na mróz, jej szczyt obumrze zimą z wyjątkiem stref mrozoodporności 8 i dalej na południe, ale korzenie powinny przetrwać nawet w strefie 6. Roślinę należy przesadzać co 3-4 lata by utrzymać intensywny, miętowy smak i zapach.

rozwiazywanie problemow
Mimo, że mięta posiada chropowate liście, w okresie młodości jest podatna na mączliki, przędziorki i ślimaki. Należy uważać na te szkodniki.


zbiory i magazynowanie
Zbiór mięty można przeprowadzać w dowolnym czasie poprzez odcinanie łodyg. By dokonać większego zbioru należy poczekać – tak jak w przypadku innych ziół – do momentu tuż przed pojawieniem się kwiatów. Wtedy należy przyciąć roślinę nad poziomem pierwszej bądź drugiej warstwy liści. Powoduje to usuniecie starszych, pożółkłych już liści i promowanie nowych, świeżych oraz ogólnego, szybszego wzrostu rośliny. W sezonie dokonujemy 3-krotnych zbiorów.


użycie
Liście świeżej mięty znakomicie komponują się z jagnięciną, rybami, drobiem czy warzywami takimi jak groch, ziemniaki i marchew. Mięta również dobrze łączy się z zielonymi bądź owocowymi sałatkami czy napojami w rodzaju ponczu i herbaty. Dwa najlepiej znane drinki z użyc
iem mięty to miętowy julep (pochodzi z południa USA) i Kubańskie Mojito – najważniejszym składnikiem obu jest mięta, która nadaje im lodowaty posmak. Mietę w celu podawania do ice-tea można zamrozić w kostkach lodu. Roślinę można również przechowywać w formie zasuszonej czy zakonserwowanej w occie.


faq
Czy mogę posadzić miętę w doniczce?

Oczywiście. Posadź sadzonkę w dużej doniczce o około 25-30 cm średnicy, najlepiej takiej, która nie popęka w temperaturze poniżej zera. Wybierz także wysokiej jakości glebę, nie zapomnij o nawożeniu. Glebę utrzymuj w miarę wilgotną, a kiedy powierzchnia stanie się sucha – zacznij zbiory. Pamiętaj, że regularne przycinanie stymuluje wzrost. Roślina przejdzie w stan uśpienia w zimie, ale na wiosnę ponownie zacznie rosnąć.

Czy muszę nawozić miętę? Czego powinienem użyć w tym procesie i jak dużo?

Większość ludzi martwi się, że zrobi za duże zapasy mięty…aczkolwiek należy pamiętać, że każda roślina doniczkowa potrzebuje nawożenia. Użyj wolnouwalniającego się nawozu wiosną, tuż przed rozpoczęciem wzrostu. Jeśli wzrost latem jest powolny, upewnij się czy gleba jest odpowiednio nawodniona. Gdy masz zdecydowanie za dużo ziela mięty, można użyć go jako składnika kompostu. Wzbogaci to glebę, szczególnie w przypadku kiedy gleba jest sucha i piaszczysta.

Czy mogę stosować miętę jako element dekoracyjny ogrodzeń?

W sumie jest to niezły pomysł. Pamiętaj tylko, że latem kiedy łodygi robią się długie mogą one przechodzić przez ogrodzenia i zapuszczać korzenie poza terenem ogrodu. Jeśli martwisz się, że mięta zostanie zagłuszona przez inne rośliny, szczególnie w dobrze utrzymanym i prowadzonym ogrodzie, posadź go w kontenerze i umieść go na betonie/twardej nawierzchni. Nie należy stawiać go tuż przy np. ścianie budynku, ale zostawić mały odstęp – pas między fundamentem a chodnikiem wydaje się dobrym miejscem. Zawsze możesz pozostawić miętę tam, gdzie mimo szybkiego rozrostu jej łodygi uciekną na trawnik a nie np. na beton. Podczas przycinania trawnika aromat będzie nie do opisania!

Jak powinienem zbierać miętę w celu dodawania do świeżo zaparzonej herbaty?

Miętowa herbata jest łatwa w przygotowaniu. Odetnij 3-4 łodygi mięty, każda około 15-20 cm długości wraz z liśćmi. Przemyj je by usunąć kurz z zewnątrz. Umieść je w dzbanku lub czajniku i zalej wrzątkiem. Po około 10 minutach usuń liście łyżeczką o długiej rączce. Posłódź w razie potrzeby i pij ją na gorąco lub do wystudzonego naparu dodaj lód. Przechowuj w lodówce by cieszyć się miętą przez kilka dni. Możesz również dodać łodygi mięty do dzbanka wraz z torebkami herbaty. Usuń miętę w momencie usuwania torebek. Do herbaty możesz dodać miodu, cytryny czy czegokolwiek zażyczy sobie Twoja rodzina.


Uprawa Oregano

oreganoOregano jest ziołem o charakterystycznym silnym smaku i zapachu, które znakomicie rośnie w doniczkach, gdzie rozrasta się silnie i może wprost wylewać się poza jej krawędzie. Prócz tego jej naturalny wzrost sprawia, że nadaje się na sezonową roślinę ozdobną, również na obrzeża ścieżek. Późnym latem oregano przyozdobione jest ładnymi, białymi kwiatami, które znakomicie kontrastują z jasnozielonymi liśćmi. Oregano można zatem stosować stricte jako zioło kulinarne lub roślinę ozdobną. (GGK)



gleba uprawa i opieka
Oregano kocha wręcz słoneczne miejsca, jednakże w strefie mrozoodporności 7 (Polska) i dalej na południe oregano preferuje odrobinę popołudniowego cienia. Roślinę należy sadzić w dobrze udrożnionej, nawodnionej glebie o pH pomiędzy 6.5 a 7.0. Większość ziół źle znosi nawożenie, więc roślinę należy tylko okazjonalnie wspomagać w trakcie sezonu wzrostu oraz wczesną wiosną – tuż po rozpoczęciu nowego cyklu. Oregano łatwo się rozrasta i osiąga rozmiary w granicach 60 cm szerokości i 30-40 cm wysokości. Późną wiosną należy przyciąć roślinę o 1/3 jej rozmiaru by wyrosła bujniejsza. W łagodniejszym klimacie (strefy 8 i 9) oregano jest wiecznie zielone. W strefie 7 i dalej na północ należy chronić oregano przed zimą stosując ściółkę. Małe plantacje oregano mogą być przeniesione w doniczkach do pomieszczeń, natomiast jeśli pozostawimy roślinę na zewnątrz musimy zdecydowanie zadbać o dużą ilość ściółki. Wiosną należy odciąć obumarłe łodygi zanim roślina ponownie zacznie rosnąć.

rozwiazywanie problemow
Zgnilizna korzeni, przędziorki i mszyce – to wszystko może zagrozić uprawie oregano. Należy mieć pewność, że roślina jest dobrze nawodniona by uniknąć chorób oraz regularnie usuwać zbrązowiałe czy cętkowane listowie. Posadzenie oregano z większymi roślinami jest złym pomysłem, gdyż po prostu zioło zostanie zarośnięte. W ogrodzie łatwo pomylić oregano z majerankiem jeśli chodzi o wygląd natomiast zdecydowanie odróżnia je smak i zapach.

zbiory i magazynowanie
Oregano należy zbierać dość często by stymulować jego wzrost. Wycinanie gałązek należy rozpocząć jak tylko roślina osiągnie wysokość około 15 cm. Smak oregano jest najintensywniejszy w połowie lata tuż przed kwitnięciem, co jest najlepszym okresem na zbiór jeśli planujemy wysuszenie liści. Roślina ma silniejszy smak i zapach wysuszona. Większy zbiór należy przeprowadzić poprzez ścięcie rośliny tuż nad poziomem najniższych liści – pobudza to nowy wzrost. Liście oregano można suszyć, zamrozić czy zwyczajnie przechowywać w lodówce.

użycie
Oregano jest ‘sekretnym’ składnikiem wielu sosów spaghetti, gdyż dodaje głęboki smak do potraw – z resztą nie tylko w kuchni włoskiej ale także i greckiej. Oregano to znakomity dodatek do mięs, ryb, jajek, sera, pomidorów czy warzyw takich jak fasola lub cukinia. Oregano znajduje również zastosowanie jako posypka do sałatek. Zioło powinno dodawać się w końcowej fazie gotowania potraw. Wysuszone łodygi kwiatów oregano nadają się do rękodzieł np. do budowy wieńców.


faq
Moje oregano wygląda źle po gorącym, suchym lecie. Mogę je przyciąć?

Oczywiście. Prawie wszystkie zioła dobrze reagują na przycinanie. Najlepszym pomysłem byłoby używanie dużej ilości oregno by móc przycinać je non-stop. Pamiętaj tylko, że roślina potrzebuje opieki. Po pierwsze należy odciąć martwe łodygi. Długie łodygi z liśćmi na ich końcach mogą być przycięte w połowie. Nowe łodygi zaczną pojawiać się w miejscach, gdzie pozostały stare jak i również w koronie rośliny. Użyj nawozu wczesną wiosna zanim rozpocznie się wzrost i kontynuuj aż do 2-3 m-cy przed pierwszymi przymrozkami lub stosuj nawożenie dowolnie w tym okresie. Używaj kompostu lub płynnych nawozów. Jeśli jesteś w pierwszej połowie sezonu wzrostu rośliny nawóz wolnowyzwalający się będzie znakomicie stymulował wzrost przez drugą połowę sezonu.

Jak mogę zamrozić oregano?

Zamrażanie oregano (jak i innych zimujących ziół takich jak koperek, majeranek, bazylia, szczypiorek czy estragon) jest łatwa sprawą – wystarczy tylko przetworzyć np. blenderem liście i ścięte łodygi wraz z oliwą by je zakonserwować. Należy je lekko wymieszać w np. blenderze tak by je pofragmentować, ale nie wymieszać. Łyżkę takiej mieszanki można umieścić w małych plastikowych pojemnikach czy nawet pojemnikach na lód. Nie zapomnij o oznakowaniu, gdyż tą zielona masę łatwo pomylić z innymi ziołami. Kiedy tylko jakiś przepis wymaga oregano, nabierz odrobinkę z pojemnika używając do tego celu noża. Zastosowanie nie powinno być inne niż w przypadku świeżych ziół.

Nie potrafię wyczuć różnicy w potrawach miedzy świeżym a wysuszonym oregano. Czy coś źle przyrządzam ?

Możliwe, że dodajesz oregano na początku zamiast pod koniec gotowania. Należy również pamiętać, że wysuszone oregano stanowi 1/3 świeżego, gdyż występuje coś takiego jak proces kurczenia. Ta zasada właściwie odnosi się do wszystkich ziół, może z wyjątkiem liści laurowych.

1 komentarz:

  1. Uprawa ziół we własnym ogródku zawsze mi się marzyła. Mięta, rozmaryn, kolendra, bazylia, może tymianek. Żeby dobrze rosły można stosować do nich nawozy, na https://florovit.pl/pro można sprawdzić jakie będą odpowiednie do ziół. Można także spróbować posadzić je w doniczkach na balkonie.

    OdpowiedzUsuń